Asfalt slemmen: duurzaam onderhoud van infrastructuur

Asfalt onderhouden is een voortdurend proces binnen elke gemeente, dat veel tijd in beslag kan nemen en een flink deel van het budget opslokt.

Slimme keuzes in het onderhoud van de gemeentelijke infrastructuur kunnen dus een groot verschil maken. Het slemmen van asfalt is één van die keuzes. Het verlengt de levensduur van asfalt en is een duurzame, kosteneffectieve oplossing in het onderhoud van infrastructuur.

In dit artikel gaan we in op wat slemmen van asfalt precies inhoudt, welke voordelen het biedt en wanneer slemmen een verstandige keuze is voor het onderhouden en bestendiger maken van je wegen.

 

Wat is slemmen van asfalt?

Het slemmen van asfalt is een oppervlaktebehandeling voor asfalt dat deels is versleten of gescheurd. Het is een techniek die wordt gebruikt om de levensduur van wegen te verlengen en ze te beschermen tegen slijtage en weersinvloeden. 

Bij deze methode wordt slem op de het bestaande asfalt aangebracht: een dunne laag bitumenemulsie met fijne toevoegingen als zand of steenslag aangebracht.

De toevoeging van slem zorgt voor een waterdichte en slijtvaste coating die het wegdek versterkt en beschermt.

 

Asfalt slemmen: hoe gaat het in zijn werk?

Slemmen van asfalt is een proces dat wordt gebruikt om een beschermende en slijtvaste laag aan te brengen op bestaande asfaltoppervlakken. Hieronder vind je een overzichtelijke uitleg van hoe dit proces in zijn werk gaat:

 • Voorbereiding van het oppervlak. Het bestaande oppervlak wordt gereinigd en vrij gemaakt van vuil en stof. Eventuele scheuren en oneffenheden worden gerepareerd en geëgaliseerd.
 • Primeren. Een primer wordt aangebracht op het gereinigde en voorbereide asfaltoppervlak. Deze zorgt voor een goede hechting tussen het bestaande asfalt en de nieuwe slemlaag.
 • Asfaltemulsie aanbrengen. Een speciale asfaltemulsie van bitumen en aggregaten wordt gelijkmatig aangebracht over het geprimede oppervlak.
 • Inbedding van aggregaten. Direct na het aanbrengen van de asfaltemulsie worden aggregaten (kleine steentjes) gelijkmatig over het oppervlak verspreid en meteen aangedruk, zodat ze goed in het nog natte asfalt komen te liggen.
 • Afwerking. Na het inbedden wordt het oppervlak gecontroleerd op onregelmatigeheden en indien nodig vinden nog aanpassingen plaats.
 • Uitharding. De slemlaag kan drogen en hardt tijdens dat proces uit. De droogtijd kan per fabrikant verschillen. Na het drogen van de slemlaag, kan de weg weer worden voorzien van belijning.

Voordelen van slemmen van asfalt

Wat maakt asfalt slemmen een goede keuze voor het wegenonderhoud in je gemeente?

Langere levensduur voor wegen

Het belangrijkste voordeel van het slemmen van asfalt is de verlenging van de levensduur van je wegen. 

Het aanbrengen van een robuuste beschermlaag beschermt het bestaande wegdek tegen slijtage, UV-straling, regen en andere weersinvloeden. 

Je infrastructuur krijgt dus een levensverlengende kwaliteitsinjectie.

Asfalt slemmen bespaart tijd en kosten

Een slijtvast wegdek betekent minder onderhoud. Dat klinkt als muziek in de oren als het gaat om efficiëntie in een alomtegenwoordig proces als wegenonderhoud. Een verbeterd wegdek scheelt aanzienlijk in jaarlijkse onderhoudskosten en de logistiek die daarbij komt kijken. 

Slemmen van asfalt is een snelle en kosteneffectieve manier om wegen te onderhouden.. Omdat het een dunne laag betreft die snel kan worden aangebracht, blijven de kosten laag en is de weg na behandeling snel weer toegankelijk voor verkeer. 

Dit minimaliseert de verstoring voor weggebruikers en vermindert mogelijke kosten die gepaard gaan met langdurige wegwerkzaamheden.

Verbeterde veiligheid, meer comfort

Het aanbrengen van een slemlaag op wegen verbetert niet alleen de duurzaamheid van de asfaltlaag, maar verbetert ook de veiligheid en het rijcomfort voor weggebruikers. Wat maakt een slemlaag zo’n veilige optie?

 • Grip en tractie. De slemlaag geeft het wegdek een gladde en vooral egale structuur. Dit geeft een uitstekende grip, vooral in natte omstandigheden. Zo zorgt het slemmen voor een verbetering van de veiligheid.
 • Comfortabele toplaag. De egale eigenschap van de slemlaag maakt van het asfalt het zo gewilde ‘biljartlaken’. De weg veroorzaakt nagenoeg geen trillingen en hobbels voor weggebruikers. Dat verbetert op zijn beurt ook de veiligheid en doorstroming van het verkeer.

 

Flexibele renovatie en reparatie

Asfalt slemmen is een flexibele en veelzijdige oplossing. Het is toepasbaar op een brede waaier van wegen, geschikt voor elke mate van belasting. 

Naast renovatie van een deels versleten toplaag kan het slemmen ook gebruikt worden als preventieve maatregel om de levensduur van nieuwe wegen te verlengen.

Daarnaast is ook reparatie van kleine gaten of scheuren mogelijk: de slemlaag kan worden ingespoten in de kleinst mogelijke gaatjes. Zo voorkom je grotere gevolgschade.

 

Wanneer is asfalt slemmen de beste optie?

Het slemmen van asfalt is vooral geschikt in de volgende situaties:

 •  Preventief onderhoud. Slemmen is een uitstekende preventieve maatregel om de levensduur van nieuwe wegen te verlengen en ze te beschermen tegen vroegtijdige slijtage. De kosten liggen aanzienlijk lager dan het totaal vervangen van één of meerdere lagen asfalt.
 • Herstel van bestaande wegen: Slemmen is een flexibele herstellende maatregel voor bestaande wegen met oppervlakteschade, scheuren of rafelingen. Schade van bijna elke omvang kan met slemmen worden opgelost.
 • Renovatie en reparatie in veeleisende omstandigheden. Asfalt slemmen is een snel proces. Dat maakt het een zeer geschikte optie om toe te passen op wegen die vanwege drukte het liefst zo kort mogelijk worden afgesloten. Denk hierbij aan belangrijke verkeersaders of drukke kruispunten.
 • Budgettaire overwegingen. Slemmen is een vriendelijke optie voor gemeentes die met beperkte budgetten moeten werken. In een tijd waarin het steeds moeilijker wordt om een sluitende begroting op te stellen, is het fijn om te weten dat er een low-cost methode is om het niveau van de infrastructuur op peil te houden.

 

In het kort

Het slemmen van asfalt is een waardevolle, flexibele duurzame oplossing voor gemeentes die streven naar kosteneffectief en efficiënt wegonderhoud. 

Met voordelen zoals verlengde levensduur van wegen, snelle uitvoering, verbeterde veiligheid en flexibiliteit in toepassing, is slemmen van asfalt een praktische, maar ook kwalitatieve keuze voor het onderhoud van de infrastructuur.

Voor wie zich bezig houdt met het beheer en de planning van de infrastructuur, is het de moeite waard om deze methode te overwegen als onderdeel van de strategie voor het wegenbeheer.

 

Asfalt slemmen? Avema helpt!

Overweeg je om je wegen te verbeteren met een slemlaag? Kies dan voor een wegenbouwer met ervaring. Avema levert wegenaanleg en -onderhoud van hoge kwaliteit en is daarmee de ideale partij voor een verzorgde slemlaag met hoge duurzaamheid.

Ontdek hoe Avema je gemeente of organisatie kan helpen met een oplossing op maat. Samen overleggen we de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op!