Bedrijventerrein aanleggen: waar houd je rekening mee?

Het ontwerpen en aanleggen van een bedrijventerrein is een complexe zaak waar veel denk- en ontwerpwerk in gaat zitten. Een goed ontworpen bedrijventerrein kan echt een boost geven aan je bedrijf: een mooi terrein is een geweldig visitekaartje voor je bedrijf en als je het terrein ook nog eens goed doordacht hebt, levert het een belangrijke bijdrage in de processen van je bedrijf.

Laten we kijken naar de belangrijkste punten waar je aan moet denken bij het ontwerpen van zo’n terrein. Welke rol speelt een goede wegbedekking hierin?

Het doel van het terrein

Het bedrijventerrein moet op maat gemaakt zijn voor jouw bedrijfsactiviteiten. Een goed ontwerp vormt geen obstakel voor verkeersstromen, maar leidt alles in goede banen. Dit betekent dat de wegen op het terrein ruim, maar niet te breed moeten zijn. Het verkeer moet soepel kunnen doorstromen, zodat bijvoorbeeld manoeuvrerende vrachtwagens de tijd en de ruimte hebben om zich voor een laad- en loszone te manoeuvreren. Ideaal gezien is er dan nog ruimte over voor ander verkeer om te blijven doorstromen.

Heb je ook al gedacht aan de hoeveelheid parkeerruimte die je nodig hebt? De afgelopen jaren is er met meer thuiswerken het nodige veranderd, maar parkeerruimte blijft nodig om je bedrijf goed bereikbaar te maken. Hoeveel plekken maak je voor je werknemers en je bezoekers?

Toegankelijkheid

In je ontwerp houd je ook rekening met een goede toegankelijkheid. Hoe zorg je daarvoor?

Voor mensen die slecht ter been zijn

Als je deze groep mensen een warm welkom wilt geven op je terrein, houd je rekening met de volgende zaken:

 • Zo weinig mogelijk hoogteverschillen creëren.
 • Is er een trap? Zorg dan voor een hellingbaan of lift naast deze trap.
 • Houd de toegangsweg tot je gebouwen kort en efficiënt.

Maar ook voor de voertuigen die je terrein betreden is toegankelijkheid belangrijk. Om welke voertuigen gaat het, en wat is hier belangrijk?

Krijgt je terrein te maken met veel vrachtverkeer, dan is het belangrijk dat die de ruimte krijgen: brede wegen en ruime bochten. Verwelkom je op je terrein vooral personenauto’s en fietsen? Dan kun je denken aan gescheiden wegvakken, meer groenruimte en drempels.

Een veilig bedrijventerrein

Veiligheid is misschien wel het belangrijkste aspect om rekening mee te houden in je ontwerp. Iedereen wil natuurlijk een zo veilig mogelijke werkomgeving – een slim ontwerp van je terrein speelt hier een ontzettend belangrijke rol in.

Waar moet je op letten als je je terrein zo veilig mogelijk wilt inrichten?

 • Zorg voor overzichtelijke situaties. Het is fijn als het zicht zo weinig mogelijk wordt belemmerd, zeker bij kruisingen en bochten. Zo komt niemand voor verrassingen te staan.
 • Beperk kruisingen. Zorg dat verschillende verkeersstromen zo weinig mogelijk met elkaar te maken krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door aparte wandelpaden aan te leggen of door vracht- en personenverkeer te scheiden.
 • Verlichting en signalering. Ook in schemerlicht en de donkere uren wil je je terrein zo veilig mogelijk houden. Neem goede verlichting van je paden en wegen mee in je ontwerp. Met goede signalering zoals wegmarkeringen schep je nog meer duidelijkheid over de verkeerssituaties op je terrein. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

Groenvoorziening

Bij het ontwerp van een bedrijventerrein wordt zoveel gelet op de praktische zaken, dat het een uitdaging wordt om je terrein aantrekkelijk te houden. Hier komt groen om de hoek kijken!

Een groen bedrijventerrein heeft meerdere voordelen:

 • Het ademt een rustige uitstraling;
 • Het zorgt voor een fijne temperatuurregulatie – minder last van brandend tegelwerk en asfalt in de zomer;
 • Groen is essentieel voor goed watermanagement op je terrein.

Met groen maak je je terrein dus een stuk aangenamer voor iedereen die je bedrijf bezoekt: goed voor het imago van je bedrijf, maar ook een bepalende factor voor het welzijn van je personeel. Zorg er dus voor dat groen een belangrijke rol speelt.

De rol van asfalteren van je bedrijventerrein

Een goed aangelegd bedrijventerrein is dus de ideale mix van efficiëntie, veiligheid en schoonheid. Met de keuze voor asfalt als je wegbedekking kun je alle drie deze vakjes alvast aankruisen:

 • Asfalt biedt een prettige ervaring voor al het verkeer op je terrein;
 • Asfalt maakt je terrein veilig;
 • Strak, glimmend asfalt geeft je terrein een mooie uitstraling.

Asfalt en productiviteit

Een goed geasfalteerd terrein maakt je terrein toegankelijk voor elk soort verkeer. Met een verzorgd, effen wegdek hoeft niemand om kuilen heen te sturen. Voertuigen als vrachtwagens, busjes en heftrucks kunnen zonder moeite hun manoeuvres maken, zonder hierbij tijd te verliezen. Zo zorg je voor een ideale doorstroming op je terrein.

Asfalt en veiligheid

Een goed wegdek voorkomt ongelukken. Asfalt is robuust en behoudt ook in natte omstandigheden zijn grip. Daarnaast heb je met asfalt vrijwel geen last van plassen en kuilen. Ook de waterafvoer van asfalt is uitstekend.

Geen zorgen met asfalt

Asfalt is zeer onderhoudsvriendelijk en ontzettend slijtvast. Deze gedroomde combinatie zorgt ervoor dat je bedrijf weinig tijd én geld kwijt is om het wegdek in goede conditie te houden. Zo blijft er meer tijd over voor de belangrijke zaken.

Kies je eenmaal voor asfalt, dan heb je er een tijd lang bijna geen omkijken naar. Ontstaat er wel schade? Dan is asfalt makkelijk te repareren.

Een lust voor het oog

De strakke aanblik van egaal, glimmend asfalt geeft je terrein meteen een professionele indruk. Zeker in een mooie combinatie met groen wordt je terrein zo een indrukwekkend visitekaartje, waarmee je een positieve boodschap naar je klanten, relaties en collega’s zendt.

Professionele asfaltering voor bedrijventerreinen

Avema Wegenbouw B.V. is een professionele wegenbouwer met jaren aan ervaring in allerlei bedrijfstakken. Avema staat voor hoge kwaliteit en voor aanleg op maat.

Wil je je bedrijventerrein een boost geven met strakke asfaltering? Dan gaan we graag met je in gesprek. Samen bepalen we de juiste samenstelling, die perfect is afgestemd op de verkeerssituatie op je terrein.

Mail ons vandaag nog via contact@avema.nl of bel +31342451336 en ontdek hoe Avema Wegenbouw B.V. je kan helpen met het realiseren van een functioneel en aantrekkelijk bedrijventerrein.